"Het leven is te kort om slechte wijn te drinken."

Domaine de La Romanée-Conti

Het Domaine de La Romanée-Conti ligt in Vosne-Romanée, een dorpje in de Bourgogne met naam en faam. Het Domaine de La Romanée-Conti is geklasseerd als Grand Cru. Het Domaine de La Romanée-Conti produceert sinds 2008 wijn op biodynamische wijze. Hierdoor is Domaine de La Romanée-Conti niet een van de bekendste Bourgogne wijnen, maar ook een trendsetter. Het domein declareert naast La Romanée-Conti ook La Tâche, Le Richebourg, Romanée Saint, Grand Echézeaux, Echézaux en Le Montrachet. Ook deze wijnen kunt u vinden bij de Klassieke wijnen.

La Romanée als wijn

La Romanée-Conti wordt slechts in kleine hoeveelheden geproduceerd van pinot noir druiven op een oppervlakte van 1,8 hectare. Een gemiddelde jaarproductie bestaat uit slechts 450 kistjes met als inhoud 12 flessen. Het is niet eenvoudig om aan de wijn te geraken. Voor één kistje moet vooraf € 10.000 worden voldaan en dan ontvang je één kistje. In de kist zit slechts één fles met die de naam aanduiding van de wijngaard La Romanée-Conti draagt. De overige flessen zijn niet afkomstig van dezelfde wijngaard, maar van de andere wijngaarden die door Domaine de La Romanée-Conti gedeclareerd worden. Le Montrachet is hierop een uitzondering, omdat dit een witte wijn welke wordt gemaakt van chardonnay.

Mijlpalen van het Domaine

De hertogin van Bourgogne Alix de Vergy schonk in 1232 een mooie wijngaard aan het klooster van Saint-Vivant. Deze grond omvatte de huidige wijngaard La Romanée en La Romanée-Saint-Vivant. In 1584 gaf de prior van een aantal ommuurde stukken van de wijngaard ‘clos’ in eeuwigdurende erfpacht. Strikt genomen is het dan ook niet mogelijk om de wijngaarden te verkopen. Feitelijk verkocht men het pandrecht. Rond 1638 kreeg de wijngaard zijn naam La Romanée door de weduwe van Philippe de Croonembourg. In 1760 werd het domein vanwege familiale schulden verkocht aan Prince de Conti. Het is sinds deze periode dat het domein haar huidige naam dankt. Over de navolgende jaren van samenvoeging, verlieslatende praktijken is veel te vinden op het internet. Wijnpromotor.nl vindt het zeer interessant om te constateren dat in de jaren ’80 van de vorige eeuw de bio wijnbouw wordt geïntroduceerd op het Domaine. In 2008 kunnen we een andere mijlpaal noteren. De bio wijnbouw wordt nog verder verfijnd door over te gaan op biodynamische wijnbouw. Rudolf Steiner had dit aanvankelijk al verkondigd in 1924, maar de lobby van de chemische industrie ging ook aan het Domaine niet voorbij. Met de overgang naar bio en biodynamische wijnbouw wordt een nieuwe trend gezet. Mogelijk dat deze stappen een aanzet zijn voor andere wijnproducenten om ook over te schakelen.

Belegging & Assortiment

Bent u op zoek naar speciale jaargangen van Domaine  de La Romanée-Conti, dan kunt u kijken bij onze verzamelwijnen. Veel wijnen worden als belegging verkocht. Mocht u voorkeur niet in het huidige assortiment beschikbaar zijn, dan willen we u graag helpen. Wijnpromotor.nl kent haar klanten en weet wie welke wijn in bezit heet. Zoekt u een bepaalde jaargang, dan kunnen we voor u contact opnemen met klanten. Als zij de wijnen van Domaine de La Romanée-Conti wensen te verkopen, dan kunnen we voor u bemiddelen. Maak uw wens kenbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ook wanneer u een wijnproeverij (op temperatuur in een wijnkast) wenst te organiseren.