"Het leven is te kort om slechte wijn te drinken."
wijnshop

Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape wijnen koopt u bij Wijnpromotor

Châteauneuf-du-Pape wijnen koopt u bij Wijnpromotor. Wijnpromotor is huisleverancier van top restaurants, wijnspeciaalzaken en wijnliefhebbers. Bent u op zoek naar een Châteauneuf-du-Pape van een specifiek jaar of Châteauneuf-du-Pape wijn in het algemeen? Laat ons weten welk jaar en bijbehorend budget via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +31 (0)85 - 888 63 85. Onze wijnspecialisten gaan voor u informeren binnen ons internationale netwerk.

Algemene informatie over Châteauneuf-du-Pape

  • Châteauneuf-du-Pape is een klein plaatsje (voorheen Calcenier) in de Rhône vallei
  • Meer concreet is Châteauneuf-du-Pape een appellation (afgebakend gebied) met de naam Châteauneuf-du-Pape
  • Châteauneuf-du-Pape ligt even ten noorden van Avignon in het zuidelijke Rhône gebied
  • Châteauneuf-du-Pape ontleent zijn naam aan de periode dat Paus Johannes XXII er in de 14e eeuw een zomerverblijf liet bouwen
  • Daarvoor hadden de Tempeliers de regio al ontdekt in de 12e eeuw
  • Binnen het de appellation Châteauneuf-du-Pape zijn diverse wijnproducenten actief
  • De appellation Châteauneuf-du-Pape beslaat 3200 ha
  • De wijnproducten produceren zowel rode en als witte wijnen
  • In totaal produceren zij 100.000 hl waarvan 95% rode wijn
  • Sommige producenten produceren zeer beperkt wat leidt tot verzamelaars

 

Chateauneuf du papeBekende producenten van Châteauneuf-du-Pape wijn

  • Château de Beaucastel
  • Henri Bonneau
  • Chapoutiers Barbe Rac
  • Domaine de la Janasse
  • Domaine de Pégaü
  • Château Rayas
  • Domaine de Vieux Télégraphe
  • Clos des Papes
  • André Brunel
  • Mas de Boislauzon 

 

Productie van de wijnen in appellation Châteauneuf-du-Pape

  • De kern van rode Châteauneuf-du-Pape is het vinden van een balans tussen enerzijds de hoeveelheid suiker in de druif, het alcoholgehalte, fenolen en tannine
  • Traditioneel werd afgezien van ontstelen, terwijl gistingen op vrij hoge temperaturen gepaard gingen met regelmatig onderdompelen of overpompen
  • Hierdoor kunnen sommige wijnen nogal tanninerijk en alcoholrijk (12,5 – 14%) zijn. Andere kunnen juist weer te alcoholisch zijn zonder de smaak en structuur om dat te ondersteunen
  • Sinds de jaren '70 heeft een aantal producenten gebruikgemaakt van (gedeeltelijke) koolzuurinwerking (macération carbonique)
  • Het doel was om lichtere en fruitigere wijnen te produceren die al vanaf hun derde jaar op dronk zijn i.p.v. van vijf of zeven jaar
  • Er mogen 13 verschillende druivenrassen worden gebruikt
  • Grenache is de ruggegraat van de AC, vaak geassembleerd met mourvèdre, die een warm klimaat nodig heeft om te rijpen
  • De bodems binnen de appellation zijn niet overal gelijk ondanks het clichébeeld doet vermoeden
  • De verschillende wijnproducenten kiezen daarom druivenrassen die het best groeien en rijpen, passend bij hun terroir
  • De meest bekende druivenrassen die worden gebruikt zijn syrah, cinsault, counoise (lokale specialiteit), picpoul noir, terret noir, grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussanne en picardan
  • Château de Beaucastel en Clos de Papes gebruiken alle 13 verschillende druivenrassen binnen de appellation Châteauneuf-du-Pape