"Het leven is te kort om slechte wijn te drinken."
wijnshop

Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape wijnen van diverse jaren koopt u vanuit Nederland en België het voordeligst bij Wijnpromotor. Châteauneuf-du-Pape zou de indruk kunnen wekken dat het gaat om kasteel. Châteauneuf-du-Pape is ook een klein plaatsje (voorheen Calcenier) in de een appellation (afgebakend gebied) met de naam Châteauneuf-du-Pape. Hierbinnen zijn diverse wijnproducenten actief die alleen rode en witte wijnen produceren. In totaal produceren zij 100.000 hl waarvan 95% rode wijn. Châteauneuf-du-Pape ontleent zijn naam aan de periode dat Paus Johannes XXII er in de 14e een zomerverblijf liet bouwen. Daarvoor hadden de Tempeliers de regio al ontdekt in de 12e eeuw. Châteauneuf-du-Pape ligt even ten noorden van Avignon in het zuidelijke Rhône gebied. Bij Wijnpromotor kunt een Châteauneuf-du-Pape wijnen vinden bij de Klassieke wijnen.

Druivenrassen

In tegenstelling tot veel andere wijnproducenten mogen er voor het produceren van een Châteauneuf-du-Pape dertien verschillende druivenrassen worden gebruikt. De appellation Châteauneuf-du-Pape beslaat 3200 ha. De bodems binnen de appellation zijn niet overal gelijk ondanks het clichébeeld doet vermoeden. Wijnproducenten kiezen daarom wijnen die het best groeien en rijpen, passend bij hun terroir. Grenache is de ruggegraat van de AC, vaak geassembleerd met mourvèdre, die een warm klimaat nodig heeft om te rijpen. Daarnaast zijn er de makkelijker te telen druivenrassen zoals syrah, cinsault, counoise (lokale specialiteit), picpoul noir, terret noir, grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussanne en picardan. Er zijn enkele producenten, zoals Château de Beaucastel en Clos de Papes, die alle druivenrassen gebruiken. U koopt een Châteauneuf-du-Pape via Wijnpromotor op basis van vraag. Concreet betekent dit wanneer u op zoek bent naar een bepaald jaar en/of formaat, dat u dit kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onze wijnspecialisten gaan vervolgens voor u kijken naar de beschikbaarheid in de diverse wijnkelders in binnen- en buitenland. Vervolgens maken we voor u een prijs inclusief de aankoop, verzekering, transport, verzending en een sympathieke commissie. Wijnpromotor kan in Nederland en België rekenen op een steeds terugkerend clienteel liefhebbers. Waarbij de ene liefhebber koopt om de wijn te consumeren, zal deze ander deze eerder als belegging aanschaffen. Met name voor het laatste is het zeer belangrijk dat de wijnen onder optimale omstandigheden worden bewaard. Mocht hierover advies nodig zijn, dan kunnen de collega's van Cavepromotor u hierover informeren.

Bekende producenten

De appellation kent bekende producenten waaronder Château de Beaucastel, Henri Bonneau, Chapoutiers Barbe Rac, Domaine de la Janasse, Domaine de Pégaü, Château Rayas en Domaine de Vieux Télégraphe, Clos des Papes en André Brunel. Sommige producenten produceren zeer beperkt wat leidt tot vraag van de wijnverzamelaars.

Vinficatie achtergrond

De sleutel voor rode Châteauneuf-du-Pape in het algemeen is het vinden van een balans tussen enerzijds de hoeveelheid suiker in de druif, het alcoholgehalte, fenolen en tannine. Traditioneel werd afgezien van ontstelen, terwijl gistingen op vrij hoge temperaturen gepaard gingen met regelmatig onderdompelen of overpompen. Hierdoor kunnen sommige wijnen nogal tanninerijk en alcoholrijk (12,5 – 14%) zijn. Andere kunnen juist weer te alcoholisch zijn zonder de smaak en structuur om dat te ondersteunen. Sinds de jaren '70 heeft een aantal producenten gebruikgemaakt van (gedeeltelijke) koolzuurinwerking (macération carbonique). Het doel was om lichtere en fruitigere wijnen te produceren die al vanaf hun derde jaar gedronken kunnen worden in plaats van na vijf of zeven jaar.

Assortiment

Bent u op zoek naar een specifieke Châteauneuf-du-Pape of wijnklimaatkast dan kunt u dit kenbaar maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..