"Het leven is te kort om slechte wijn te drinken."
wijnshop

Château d'Yquem

Yquem wijnen van diverse jaren koopt u vanuit Nederland en België het voordeligst bij Wijnpromotor. Liefhebbers van klassieke wijnen, zoals de Yquem,  kijken steeds vaker bij Wijnpromotor. Château d'Yquem produceert in tegenstelling tot de andere beroemde châteaux uit de Bordeaux, vooral witte wijnen. Hiervoor heeft Château d'Yquem als enige de classificatie Premier Cru Supérieur gekregen. Aanvankelijk maakte Château d'Yquem tot 1959 alleen zoete witte wijn. Sinds 1959 is ook 'Y' of 'Ygrec' op onregelmatige basis beschikbaar als droge witte wijn. Château d'Yquem dateert uit de 15e eeuw en de renaissance. Château d'Yquem staat op de top van een kleine heuvel met een omsloten binnenplaats en torentjes. Het in Sauternes gelegen wijndomein van Château d'Yquem beslaat 125 ha waarvan 90 ha wordt gebruikt voor productie. U koopt een d'Yquem via Wijnpromotor op basis van vraag. Concreet betekent dit wanneer u op zoek bent naar een d'Yquem van een bepaald jaar en/of formaat, dat u dit kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onze wijnspecialisten gaan vervolgens voor u kijken naar de beschikbaarheid in de diverse wijnkelders in binnen- en buitenland. Vervolgens maken we voor u een prijs inclusief de aankoop, verzekering, transport, verzending en een sympathieke commissie. Wijnpromotor kan in Nederland en België rekenen op een steeds terugkerend clienteel van d'Yquem liefhebbers. Waarbij de ene d'Yquem liefhebber koopt om de wijn te consumeren, zal deze ander deze eerder als belegging aanschaffen. Met name voor het laatste is het zeer belangrijk dat de wijnen onder optimale omstandigheden worden bewaard. Mocht hierover advies nodig zijn, dan kunnen de collega's van Cavepromotor u hierover informeren.

Druivenrassen

Voor de productie van een Yquem gebruikt het château slechts twee druivenrassen. Voor 80% sémillon en de overige 20% sauvignon blanc. De opbrengst van de druiven is zeer beperkt vanwege de edele rotting. Dit wordt veroorzaakt door Botrytis cinerea schimmel. Het gevolg is de unieke zoetheid van Yquem en een prijsverhogend effect.

Geschiedenis

De 'ex' van Lodewijk VII (voorheen prins Louis Capet) was eigenares van Château d'Yquem. Zij was vermogend en Yquem was maar een deel van haar landerijen. Nadat de paus Eugenius III het huwelijk in 1152 had ontbonden wegens ontrouw van zijn kant, trouwde zij met Henri Plantagenet. Aangezien Henri in 1154 koning Hendrik II van Engeland kwam het domein in Britse Koninklijke handen. Dit duurde tot het einde van de 100-jarige oorlog (1453). Nadat het domein weer in Franse handen kwam, waarbij het niet direct duidelijk is wie de eigenaar was. Het kasteel werd vanaf 1593 gehuurd en beheerd door de familie Sauvage. Het vermoeden bestaat dat familie Sauvage de eerste wijngaarden heeft aangelegd. Uiteindelijk heeft de familie Sauvage het domein 1711 gekocht. Tot 1785 was de familienaam Sauvage verdwenen van het domein. Door het huwelijk met de Comte Louis-Amadée de Lur-Saluces kreeg de familie Luc-Saluces het domein in handen. Aan het einde van de 18e eeuw d'Yquem al een internationaal begrip. Het domein bleef volledig in handen van de familie Luc-Saluces tot in 1996. In dit jaar werd het merendeel van de aandelen overgedragen aan LVMH. Beter bekend van de merken Louis Vuitton, Moët en Hennessy. Ook Château d'Yquem heeft een directeur nodig en zodoende werd Pierre Lurton benoemd. Aangezien hij ook de directie voert over Château Cheval Blanc was dit geen onlogische keuze.

Jaargangen

Sauternes is in de classificatie van 1855 opgenomen. Dit bijzonder omdat het dorp buiten de Médoc is gelegen. Voor Château d'Yquem werd de speciale classificatie Premier Cru Supérieur ingesteld. Dit stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de druiven. Wanneer de druiven van een mindere kwaliteit zijn, zal Château d'Yquem noch deze druiven, noch andere druiven gebruiken voor de productie van deze dessertwijn. Het is niet duidelijk of de druiven worden vernietigd. De meest recente jaren waarin er geen productie plaatsvond zijn 1992 en 2012.

Assortiment

Bent u op zoek naar een specifieke wijnjaar van Château d'Yquem, dan kunt u dit aangeven aan Wijnpromotor via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (ook wanneer u op zoek bent naar een wijnkoelkast.