"Het leven is te kort om slechte wijn te drinken."
wijnshop

Château Lafite-Rothschild

Lafite-Rothschild wijnen koopt u vanuit Nederland en België het voordeligst bij Wijnpromotor en is een begrip aan het worden onder de klassieke wijnliefhebbers. Château Lafite-Rothschild behoort tot de meest beroemde wijngaarden in de Médoc (Bordeaux) en is ooit in handen van Nederlanders geweest. Château Lafite-Rothschild vindt u bij Wijnpromotor onder de Vintage wines of Verzamelwijnen. Het Château Lafite-Rothschild ligt naast Château Mouton-Rothschild in de plaats Pauillac. Aanvankelijk hoorde de Mouton wijngaard ook tot het domein van het Château Lafite-Rothschild, totdat het in de 18e eeuw verkocht werd. Het grenst aan Saint-Estèphe. Het Château Lafite-Rothschild produceert eigen herkenbare wijn. Sinds 1868 draagt Château Lafite-Rothschild haar huidige naam, nadat het werd overgenomen door baron James de Rothschild. Sinds 1975 heeft baron Eric de Rothschild de leiding over het domein. U koopt een Lafite-Rothschild via Wijnpromotor op basis van vraag. Concreet betekent dit wanneer u op zoek bent naar een Lafite-Rothschild van een bepaald jaar en/of formaat, dat u dit kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onze wijnspecialisten gaan vervolgens voor u kijken naar de beschikbaarheid in de diverse wijnkelders in binnen- en buitenland. Vervolgens maken we voor u een prijs inclusief de aankoop, verzekering, transport, verzending en een sympathieke commissie. Wijnpromotor kan in Nederland en België rekenen op een steeds terugkerend clienteel van Lafite-Rothschild liefhebbers. Waarbij de ene Lafite-Rothschild liefhebber koopt om de wijn te consumeren, zal deze ander deze eerder als belegging aanschaffen. Met name voor het laatste is het zeer belangrijk dat de wijnen onder optimale omstandigheden worden bewaard. Mocht hierover advies nodig zijn, dan kunnen de collega's van Cavepromotor u hierover informeren.

Herkennen van een Lafite-Rothschild

Een echte Lafite-Rothschild staat voor robuust, veel verfijning en subtiele nuances. De meer rijpe Lafite-Rothschild heeft een karakteristiek ‘bloemetje’ in het bouquet.  Met een domein van 107 hectare behoort Château Lafite-Rothschild tot de grotere wijndomeinen in de Médoc. Er worden diverse druivenrassen gecultiveerd bestaande uit: cabernet sauvignon (78%), cabernet franc (4%), merlot (17%) en petit verdot (1%). De productie is ongeveer 700 vaten van 225 liter met topwijn. De productie en opslag vindt plaats in een geparfumeerde, gepolijste, perfecte omgeving van een unieke ronde ondergrondse chai (zie foto). Château Lafite-Rothschild kent een tweede wijn de Carruades. Hiervan worden nog meer vaten geproduceerd.

De geschiedenis van Château Lafite-Rothschild

Zeer waarschijnlijk werd de wijngaard aangeplant rond 1670. De familie Ségur was eigenaar van Château Latour en erfde in 1716 het domein. Aanvankelijk hebben zij het domein verkocht in 1784 aan Pierre de Pichard. Helaas overleefde hij de Franse Revolutie niet en in 1797 werd het domein verkocht aan Jan de Witt. Jan kende financiële perikelen en moest het domein verkopen in 1800. Het werd gekocht door drie Nederlanders.  Voor de volledigheid zullen we namen van deze kooplieden vermelden:  baron Jan Arend de Vos Van Steenwijk, Jan Willem Berg en Johan Goll van Franckenstein.  In 1803 verkochten ze het domein door aan madame Barbe-Rosalie Lemaire. Zij was getrouwd met een Nederlandse graanhandelaar Ignace-Joseph VanIerberghe. Nadat VanIerberghe was overleden werd het domein in 1866 verkocht aan baron James de Rothschild. Hij beleefde niet veel plezier aan zijn aankoop, want hij overleed in hetzelfde jaar. Sindsdien is het domein altijd in handen geweest van familie de Rothschild.

Uitzonderlijke jaargangen

Château Lafite-Rothschild kent goede en nog betere wijnjaren. De meest uitzonderlijke jaren zijn 1848, 1864, 1870, 1899, 1900, 1921, 1934, 1953, 1955, 1959, 1982, 1986, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2004 en 2005. Wijnpromotor heeft regelmatig deze topjaren in het assortiment. Bent u op zoek naar een speciale jaargang Château Lafite-Rotschild of wijnklimaatkast, dan kunt u dit laten weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..