"Het leven is te kort om slechte wijn te drinken."
wijnshop

Château Latour

Latour wijnen koopt u vanuit Nederland en België het voordeligst bij Wijnpromotor. Château Latour behoort tot de beroemde wijngoederen uit de Bordeaux is geklasseerd als Premier Grand Cru Classé. De naam Château Latour is ontleent aan de oorspronkelijk vierkante toren. De 'toren' van Château Latour maakte deel uit van de verdedigingslinie tegen piraten vanaf de oceaan. Aanvankelijk werden er op Château Latour al in de 14e eeuw wijnstokken gepland. Dit is uitgegroeid tot een domein van ca. 60 Hectare. Hiermee is Château Latour niet het grootste wijndomein van Pauillac. Qua grote verhoudt het zich ongeveer met Château Mouton-Rothschild. U koopt een Latour via Wijnpromotor op basis van vraag. Concreet betekent dit wanneer u op zoek bent naar een Latour van een bepaald jaar en/of formaat, dat u dit kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onze wijnspecialisten gaan vervolgens voor u kijken naar de beschikbaarheid in de diverse wijnkelders in binnen- en buitenland. Vervolgens maken we voor u een prijs inclusief de aankoop, verzekering, transport, verzending en een sympathieke commissie. Wijnpromotor kan in Nederland en België rekenen op een steeds terugkerend clienteel van Latour liefhebbers. Waarbij de ene Latour liefhebber koopt om de wijn te consumeren, zal deze ander deze eerder als belegging aanschaffen. Met name voor het laatste is het zeer belangrijk dat de wijnen onder optimale omstandigheden worden bewaard. Mocht hierover advies nodig zijn, dan kunnen de collega's van Cavepromotor u hierover informeren.

Druiven op het wijngoed en blending

De druivenras cabernet sauvignon is het meest aangepland op Château Latour. Het betreft een aanplanting van 78%. De resterende deel is beplant met merlot, cabernet franc en petit verdot. Dit zien we ook terug bij de andere bekende châteaux in de regio. Het assembleren gebeurt op basis van uitgebreide proeverijen gedurende de eerste winter. Uiteindelijk wordt hierdoor bepaald welke partijen in de grand vin Château Latour gaan. Ook wordt er bepaald wat in de tweede wijn Les Forts de Latour en derde wijn Pauillac Forts de Latour wordt gebruikt.

Hoe herken je een Latour

De hoofdkenmerken van Latour zijn te vatten in de woorden: intens, diep, weelderig en strak. De wijnen hebben tijd nodig om te rijpen, omdat ze rijk zijn aan tannine. Hierdoor is een jonge Latour niet elegant. Latour is niet lieflijk, maar eerder een stoere, strenge, gedistingeerde en gereserveerde wijn.

Uitzonderlijke jaargangen

De Latour 1961 heeft onder wijnliefhebbers een legendarische status. Toch kunnen ook de oudere jaargangen zoals 1947, 1949, 1950 en 1959 worden gerekend tot absolute topwijnen. Na 1961 zijn er ook mooie wijnen geproduceerd in 1966, 1970, 1982, 1983, 1986, 1988, 1989, 1990, 1995, 1996, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 en 2005. Wijnpromotor heeft regelmatig Latour wijnen van de genoemde jaargangen in het assortiment.

Geschiedenis van Château Latour

Ook in de geschiedenis van Château Latour laat de familie Ségur zich gelden. Net zoals zij dit deden bij het huidige Château Lafite-Rothschild, Château Mouton-Rothschild en Château Calon-Ségur. Na het bewind van de familie Mullet gevolgd door de familie Clauzel, kwam het uiteindelijk in handen van de familie Ségur. Niet door het te kopen, maar door huwelijksvererving. Of hier een verstandshuwelijk aan ten grondslag ligt laten we achterwege. In 1755 erfden de vier dochters van markies Nicolas-Alexandre de Ségur het volledige domein. Een van de vier dochters verkocht haar eigendomsrecht aan de drie andere zussen in 1760. Sinds 1842 is het château omgezet naar een bedrijfsvorm. In 1963 verkochten de families een meerderheidsdeel van de onderneming aan de Britse familie Pearson en een kwart aan wijnhandel Harveys of Bristol. Er bleef een minderheidsbelang in handen van de families. In 1963 kocht de eigenaar van Harveys of Bristol (Allied-Lyons Hiram Walker) de volledige onderneming voor het bedrag van £ 110 miljoen. Dit leide in 1964 tot een modernisering van het domein. Er werden o.a. roestvrij stalen tanks in gebruik genomen als gistingsvaten. De huidige meerderheidsaandeelhouder is de Pinault-groep. Zij kochten in 94 procent in 1993 voor $ 129 miljoen. Dit leidde tot een grondige verbouwing en herinrichting van de kelder. De architect Bruno Moinard kreeg de opdracht om dit te realiseren.

Assortiment

Bent u op zoek naar een Château Latour wijn, dan kunt u deze op regelmatige basis vinden in het assortiment van Wijnpromotor of een wijnbewaarkast bij Cavepromotor.