Wijntermen
Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Pape wijnen
Châteauneuf-du-Pape wijnen wijnen koopt u bij Wijnpromotor binnen ons netwerk van eigenaren. Bent u op zoek naar Châteauneuf-du-Pape van een specifiek jaar of in het algemeen? Neemt u dan contact met ons op.
CONTACT
Wilt u dat wij ons netwerk aanspreken? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 085 - 88 83 85.ALGEMENE INFORMATIE CHÂTEAUNEUR-DU-PAPE
Algemene informatie
- Châteauneuf-du-Pape is een klein plaatsje (voorheen Calcenier) in de Rhône vallei
- Meer concreet is Châteauneuf-du-Pape een appellation (afgebakend gebied) met de naam Châteauneuf-du-Pape
- Châteauneuf-du-Pape ligt even ten noorden van Avignon in het zuidelijke Rhône gebied
- Châteauneuf-du-Pape ontleent zijn naam aan de periode dat Paus Johannes XXII er in de 14e eeuw een zomerverblijf liet bouwen
- Daarvoor hadden de Tempeliers de regio al ontdekt in de 12e eeuw
- Binnen het de appellation Châteauneuf-du-Pape zijn diverse wijnproducenten actief
- De appellation Châteauneuf-du-Pape beslaat 3200 ha
- De wijnproducten produceren zowel rode en als witte wijnen
- In totaal produceren zij 100.000 hl waarvan 95% rode wijn
- Sommige producenten produceren zeer beperkt wat leidt tot verzamelaars
Bekende producenten van Châteauneuf-du-Pape wijn
- Château de Beaucastel
- Henri Bonneau
- Chapoutiers Barbe Rac
- Domaine de la Janasse
- Domaine de Pégaü
- Château Rayas
- Domaine de Vieux Télégraphe
- Clos des Papes
- André Brunel
- Mas de Boislauzon
Productie van de wijnen in appellation Châteauneuf-du-Pape
- De kern van rode Châteauneuf-du-Pape is het vinden van een balans tussen enerzijds de hoeveelheid suiker in de druif, het alcoholgehalte, fenolen en tannine
- Traditioneel werd afgezien van ontstelen, terwijl gistingen op vrij hoge temperaturen gepaard gingen met regelmatig onderdompelen of overpompen
- Hierdoor kunnen sommige wijnen nogal tanninerijk en alcoholrijk (12,5 – 14%) zijn. Andere kunnen juist weer te alcoholisch zijn zonder de smaak en structuur om dat te ondersteunen
- Sinds de jaren '70 heeft een aantal producenten gebruikgemaakt van (gedeeltelijke) koolzuurinwerking (macération carbonique)
- Het doel was om lichtere en fruitigere wijnen te produceren die al vanaf hun derde jaar op dronk zijn i.p.v. van vijf of zeven jaar
- Er mogen 13 verschillende druivenrassen worden gebruikt
- Grenache is de ruggegraat van de AC, vaak geassembleerd met mourvèdre, die een warm klimaat nodig heeft om te rijpen
- De bodems binnen de appellation zijn niet overal gelijk ondanks het clichébeeld doet vermoeden
- De verschillende wijnproducenten kiezen daarom druivenrassen die het best groeien en rijpen, passend bij hun terroir
- De meest bekende druivenrassen die worden gebruikt zijn syrah, cinsault, counoise (lokale specialiteit), picpoul noir, terret noir, grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussanne en picardan
- Château de Beaucastel en Clos de Papes gebruiken alle 13 verschillende druivenrassen binnen de appellation Châteauneuf-du-Pape