Wijntermen
Château Pétrus
Château Pétrus wijn
Château Pétrus wijnen koopt u bij Wijnpromotor binnen ons netwerk van eigenaren. Bent u op zoek naar een Haut-Brion van een specifiek jaar of Haut-Brion wijn in het algemeen? Neemt u dan contact met ons op.
CONTACT
Wilt u dat wij ons netwerk aanspreken? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 085 - 88 83 85.ALGEMENE INFORMATIE CHÂTEAU HAUT-BRION
Algemene informatie
Château Pétrus produceert een van de duurste wijnen uit de Bordeaux. Los van de kwaliteit is het aantal flessen wat Château Pétrus produceert beperkt. De 11,5 hectare levert een jaarproductie van 350 hectoliter, gelijk aan 2000 tot 3500 kisten. Door de geografische ligging Château Pétrus is Pétrus wijn geen Grand Cru of Premier Cru. Château Pétrus ligt centraal op het Pomerolplateau, maar helaas Pomerol kent geen officiële classificatie.Geschiedenis
Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het château al voor 200 jaren in handen van de familie Arnaud. Sinds 1925 kocht mevrouw Loubat kleine delen en in 1949 werd het volledig eigendom. In 1961 kwam mevrouw Loubot te overlijden, waardoor de helft van de aandelen in handen kwamen van Jean-Pierre Mouieux. De resterende aandelen werden geërfd door een nicht van mevrouw Loubat. Zij verkocht haar aandelen in 2001 aan Jean-Francois Mouieux, de zoon van Jean-Pierre.
Distributie
De familie Mouieux 'controleert' het distributieproces en heeft de faam bezorgd aan de Pétrus wijn. Meer nog dan de gouden medaille die gewonnen werd in 1878 tijdens de wereldtentoonstelling van Parijs. Het wijnbedrijf is sinds 2003 onder beheer van Jean-François en zijn broer Christian is de technisch directeur. Het team bestaat uit Michel Gillet (regisseur), François Veyssière (keldermeester) en Jean-Claude Berrouet (oenoeloog en hoofdwijnmaker). Als 'weetje' kunnen we vermelden dat de gistingsvaten zijn gemaakt van cement. Na de gisting gaat de wijn 21 maanden op vat, gevolgd door jarenlange rijping op fles.
Uitzonderlijke jaargangen
Château Pétrus maakt mooie wijnen, maar enkele jaren steken er bovenuit. Dit zijn de jaren: 1929, 1947, 1950, 1961, 1982, 1989 en 1990.
Herkennen
Een Pétrus is te herkennen aan de zeer donkere robe, een minimaal karakter met een neus van truffel en zwart fruit. Daarbij ligt het alcoholpercentage van een Pétrus doorgaans boven de 14%.
Druivenrassen en terroir
Het domein is 11,5 ha sinds 1969 na aankoop van 5 ha van het aangrenzend Château Gazin. Door de uitbreiding van het domein kwam er ook wijziging in de aanplantingsverhouding. Tegenwoordig bestaat het domein uit merlot (95%) en cabernet franc (5%) welke vroeg in het seizoen worden geoogst. Château Pétrus ligt bovenop een kleiader middenin de wijngaard. Tevens bevindt zich in een diepere grondlaag een goede afwatering. Dit draagt bij aan de buitengewone concentratie van kleur, geur en rijke smaak van een Pétrus wijn.