"Het leven is te kort om slechte wijn te drinken."
wijnshop

Wijnkelder

Wijnkelder HélicaveEen wijnkelder van Helicave is de droom van elke wijnliefhebber voor het optimaal geconditioneerd opslaan van zijn of haar favoriete wijn. In moderne huizen is een wijnkelder doorgaans niet voorzien en ook een Liebherr wijnklimaatkast, wijnkoelkast of andere wijnkast een optie kunnen zijn. Denk hier aan een Liebherr WTes 5872 Vinidor (vrijstaand) of inbouw zoals een Liebherr UWT 1682 Vinidor. In de jaren '70 heeft de fransman George Harnois de Helicave wijnkelder uitgevonden. Met de Helicave is het mogelijk om in bestaande gebouwen een wijnkelder te plaatsen. Inmiddels hebben meer dan 30.000 wijnliefhebbers een Helicave wijnkelder. Deze variëren in opslagruimte en grote. Heeft u interesse in uw eigen Helicave, dan kunt u dit kenbaar maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vervolgens wordt u binnen 8 werkuren gecontacteerd door een medewerker van Wijnpromotor. Besluit u een wijnkelder indirect via Wijnpromotor aan te schaffen, dan ontvangt u een wijncadeaubon van € 500,00. Met deze waardebon kunt u een mooie collectie samenstellen uit het assortiment van Wijnpromotor.

Opslagvolume

Het aantal flessen wat u kunt bewaren hangt af van het type Helicave. In totaal zijn er vijf modellen. Hierbij kunt u een keuze maken uit een cilinder- of ovaalvorm. De opslagcapaciteit is minimaal 650 flessen en in de grootste wijnkelder kunt 3000 flessen opslaan. De compacte versie van de Helicave kent een laddertrap, de grotere wijnkelders zijn voorzien van een wenteltrap.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Om uw wijn in de meest ideale omstandigheden op te slaan, dient de temperatuur constant te zijn. De temperatuur in de Helicave ligt rond de 13°C. Om uw kurken niet te laten uitdrogen met vervelende gevolgen is een luchtvochtigheidsgraad van 70% gewenst. De Helicave voldoet ook aan deze voorwaarde. Om aan beide voorwaarden te voldoen, zijn er in de behuizing van de Helicave voorziening gemaakt. Hierdoor ontstaat een uitstekende luchtcirculatie.

Afsluiting van de wijnkelder

Om de Helicave af te sluiten is een luik voorzien. Dit kan worden geïntegreerd in uw huidige vloerbedekking (parket, tapijt of vloertegels). Wanneer uw wijnkelder ook dient als 'eyecatcher' is het mogelijk een transparant luik te voorzien (zoals op de foto). Aangezien licht nadelig is voor de oudering en de opslag van uw wijn is het glas voorzien van een filter. Dit filtert de schadelijke UV-stralen uit het licht.

Plaatsing van de Helicave

Voordat een Helicave wordt geplaatst, wordt er een vooronderzoek gedaan naar de meest gunstige ligging. Hierbij wordt o.a. gekeken naar aanwezige vloerverwarming, de bodemsoort en de ligging ten opzichte van de windrichting (niet zuidelijk). Wanneer de Helicave wordt geplaatst in een bestaande ruimte wordt er een 'stoftent' geplaatst ter beperking van het ongemak voor de bewoners of gebruikers van het pand. De vakspecialisten kunnen de Helicave wijnkelder plaatsen, zonder dat u hier last van heeft. De eerste stap is het uitgraven van de benodigde ruimte en het plaatsen van de bekisting ter voorkoming van instorting. Afhankelijk van het grondwaterniveau wordt er bepaald of er bronbemaling noodzakelijk is. Vervolgens wordt een zandbed en beschermlaag voorzien. Zodra dit is gerealiseerd wordt er een viltlaag en butylzak (synthetisch rubber) geplaatst die vocht van buitenaf tegenhoudt. Na het plaatsen van de zak wordt een betonvloer gestort. Als de vloer droog genoeg is, wordt begonnen met het plaatsen (stapelen) van de prefab elementen. Deze vormen later de vakken waarin uw wijnen komen te liggen. Afhankelijk van de diepte van uw wijnkelder worden in deze fase ook de trapelementen geplaatst. Om het kelderluik te kunnen plaatsen moet er er een betonvloertje worden gestort, aangeheeld en afgewerkt. De plaatsing van de kelder neemt twee tot drie weken in beslag. Dit is afhankelijk van de voorzieningen die moeten worden getroffen en of de ruimte toegankelijk is met een graafmachine. Zo niet, dan wordt er met de hand gegraven. Mocht een wijnkelder geen optie zijn, dan kan een wijnbewaarkast ook een oplossing bieden.